Warning: include_once(/www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 8

Warning: include_once(): Failed opening '/www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/share/pear') in /www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 8
5 Employer Branding-spaningar inför 2017 – Blogg Careereye

I början av december samlade vi på Careereye handplockade talare och 100 gäster i Stockholm till en frukost och utblick inför 2017. Vi ställde oss frågan vad som kommer att krävas i talangjakten och hur företag kan lyckas i sitt employer branding-arbete under 2017. Här sammanfattar vi fem spaningar som du behöver ha koll på när du planerar det nya året.

Först ut var Rony Lutz och Torgil Lenning. Rony är copywriter och medgrundare av Stardust Communication. Torgil har bland annat grundat PotentialPark, där han idag är styrelseordförande. De fick lyfta fram ett antal spaningar var, kring vad de ser som viktigast för företag när det gäller employer branding-arbetet under den närmaste framtiden.

Värderingar, högre syfte och relationer

Rony Lutz lyfte fram starka värderingsfrågor. Enligt honom är det viktigt för arbetsgivare att verkligen fundera på vilka värderingar man har, och vilka man vill ha. Manifestera kulturen på företaget, hitta ett högre syfte med verksamheten och våga ta ställning för det. Tesla och svenska Trine användes som goda exempel på företag som givetvis vill tjänar pengar, men som samtidigt har ett högre syfte och tar ansvar för större värden, vilket blir allt mer attraktivt för talangerna.

Det handlar inte bara om att tala om att man är bäst i världen, utan också på vilket sätt man är bäst för världen”

– Rony Lutz

Rony pratade även om hur viktigt det är att som företag våga visa att man inte är perfekt, att våga visa sina ”skönhetsfläckar”. Det skapar trovärdighet. Slutligen fastslog han att det viktigaste av allt är relationer. Vårda dem ömt för alla har de makt att påverka ditt varumärke och din attraktionskraft. En klok strategi är att se sina medarbetare som sina viktigaste kunder och behandla dem därefter. Då blir de dina bästa ambassadörer. Ett annat tips är att satsa extra mycket relations-krut på de som skulle kunna vara besvikna på er. Det kan vara kunder som kontaktar er kundtjänst eller reklamationsservice, men det kan även vara kandidater som sökt jobb hos er, men inte fått det. När det gäller det sistnämnda gav Rony Skatteverket som ett lysande exempel.

Jobbannonser, rekrytering och konvertering

Torgil Lenning från PotentialPark belyste att sociala medier utvecklas snabbare och på ett annat sätt än vad många av oss trott. Det gäller att hänga med i den utvecklingen och anpassa sig till sin målgrupp. Dessutom utropade Torgil att jobbannonser ”is the new black”. Han konstaterade att tidigare såg de mer eller mindre identiska ut, men nu är många jobbannonser som karriärhemsidor i miniatyr, med massor av information och innehåll.

Torgil tog upp hur viktigt det är med ”design thinking” i rekryteringsarbetet. Det innebär att sätta sig in i jobbsökarens situation och sedan se till att rekryteringsresan blir så bra som möjligt för kandidaten. För att attrahera de kandidater som ni vill attrahera, gäller det även att se till att innehållet i era kommunikationskanaler matchar det som de vill ha.

Idag måste du ha content som matchar de kandidater som du vill nå”

– Torgil Lenning

Digitaliseringen driver och möjliggör stora förändringar, men Torgil påminde om att inte glömma bort konverteringen i det hela. Han tycker att företag generellt behöver bli bättre på att hjälpa sina medarbetare och kunder att använda företagets kanaler. Ett tips han gav var att kolla på e-handelsbolag som i många fall jobbar föredömligt tydligt med konvertering, enligt Torgil.

Hur får du tag på, och lyckas behålla, talangerna?

Emma Claesson, HR- och Kommunikationsdirektör på konsultbolaget ÅF, berättade om ÅFs arbete med employer branding de senaste 15 åren. Emma anser att allt fler företagsledare får en större medvetenhet kring att de måste jobba med de här frågorna för att kunna få in rätt medarbetare. Däremot vet många inte riktigt hur de ska göra.

ÅF rekryterar från en marknad där det är hård konkurrens om talangerna. Inom vissa yrkesområden som bolaget har behov av, är det väldigt svårt att hitta specialister. Dessutom är ÅF, som konsultbolag, väldigt beroende av medarbetarna eftersom de är företagets tjänst.

Hur ska man då göra som företag för att bli en attraktiv arbetsgivare? Enligt Emma Claesson finns det inga genvägar. För att lyckas med sitt employer branding-arbete krävs långsiktighet och målmedvetenhet. Det gäller att säkerställa att man som bolag håller det man lovar så att kandidater inte blir besvikna. Dessutom måste företagsledningen våga se sitt företags svagheter och göra allt de kan för att förbättra det som inte fungerar. ÅF jobbar även mycket med att lyfta fram sin medarbetare, låta dem vara stjärnor.

För att kunna locka till sig de medarbetare som man vill ha, gäller att skapa en verkligt attraktiv arbetsplats, på riktigt. Sedan måste du självklart även nå ut med det i den målgrupp som du vill attrahera. Att lyckas med det är helt avgörande för att ett företag ska kunna utvecklas och växa, anser Emma.

Lästips: Careereye intervjuar Emma Claesson

HR <3 Marknad = Sant

Alexander på scen

Alexander Tonelli, employer branding-ansvarig på IT-koncernen iStone, delade med sig av hur de jobbar med de här frågorna. En sak som Alexander lyfte fram flera gånger var behovet att jobba mer marknadsinriktat på HR-avdelningar. Hans råd var att se till att sätta en marknadsförare på er HR-avdelning för att få in det ”tänket” även där. Idag finns massor av nya verktyg och kanaler som företag kan använda sig av vid rekrytering. Dessutom gäller det att synas på rätt ställe, beroende på vilka man vill attrahera. Av de anledningarna blir det allt större anledning att mixa HR- och marknadsföringskompetens.

Som fler var inne på under eventet höll även Alexander med om att det är viktigt att våga visa sina svagheter som bolag. Alla bolag har saker som inte fungerar, men man måste våga se det. Det är bättre att ha koll på sina svagheter och göra något åt dem, än att vägra se dem.

Vi är inte Google, King eller Klarna. Därför behöver vi jobba mer nischat och kreativt för att nå ut till önskade kandidater.”

– Alexander Tonelli

iStone har byggt hela sitt employer branding- och rekryteringsarbete utifrån disciplinen Inbound Marketing. De jobbar utifrån en modell som inkluderar faserna Attract – Convert – Close och Delight. Här har Alexander skrivit mer om hur de tänker och arbetar.

iStone satsar mycket på att vara ett transparent bolag. Det är även en av anledningarna till att de har valt att börja samarbeta med Careereye. Transparens ger trovärdighet och visar hur företaget verkligen är. Det ger kandidater en mer rättvis bild av företaget, vilket leder till att de som söker sig till iStone gör det av rätt anledning – att de attraheras av den verkliga bilden, menar Alexander. De i sin tur gör att chansen att medarbetare ska trivas är större och nöjda medarbetare är som vi nämnt tidigare de bästa ambassadörer ett företag kan ha. Cirkeln är sluten.

Alla fasader krackelerar!

Lottie Knutson, kommunikationsproffset som sitter i flera styrelser, betonade under eventet att hon anser att employer branding är en hållbarhetsfråga. Det handlar om hållbarhet, på alla plan eftersom det gäller att vara rädd om resurserna, oavsett om det gäller hur du behandlar miljön eller dina medarbetare. Här har HR en viktig roll eftersom det är en maktposition, enligt Lottie Knutson. I och med det är det väldigt viktigt hur de som jobbar där agerar mot medarbetare och kandidater. Det finns HR-avdelningar som i rekryteringsarbetet filmar kandidater för att kunna analysera deras reaktioner i efterhand. Visst, det är en väg att gå men Lottie lyfte att företagsledningar såväl som HR-avdelningar bör fundera på att rikta en filmkamera även mot sig själva för att skärskåda hur de själva beter sig.

Många företag gör saker som ser bra ut på ytan, men prioriterar ner det interna. Gör tvärtom, menar Lottie. Börja titta på det interna. Hur fungerar det? Vad måste förändras? Hur gör vi det? Ja, det kommer troligen att dyka upp en hel del som går att förbättra men var inte rädd för det. Det är ingen idé att försöka vara perfekt. Dels är det ändå ingen som tror på att ni är perfekta, och dels går det enkelt att kolla upp sånt nu för tiden. Putsa inte bara på fasaden utan satsa på att göra ett gediget arbete som gör att ni vill visa upp insidan.

Problemet med alla fasader är att de förr eller senare krackelerar.”

– Lottie Knutson

Stort tack till alla er som deltog på frukosteventet och till de fantastiska talarna som var med och gjorde eventet så intressant – Torgil Lenning, Lottie Knutson, Rony Lutz, Emma Claesson och Alexander Tonelli. Tack även till AMF Fastigheter som lånade ut sitt huvudkontor till oss och lät oss se deras insida. Det fantastiska gensvar som vi har fått från deltagarna stärker oss i vår motivation att fortsätta skapa bra möten för kunskapsutbyte och inspiration.

Kom ihåg att vi på Careereye gärna hjälper er att lyckas ännu bättre med ert employer branding-arbete under 2017. Ta kontakt med oss om du vill prata mer eller har frågor om våra tjänster i största allmänhet.

Skribent

Tommie Cau är strateg inom digital talangkommunikation och en frekvent bloggare och föreläsare.