Warning: include_once(/www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 8

Warning: include_once(): Failed opening '/www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/share/pear') in /www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 8
5 saker vi tar med oss från Sime 2016 – Blogg Careereye

Få som följer oss kan ha missat att vi medverkade som partner till internetkonferensen Sime förra veckan. Under två dagar diskuterades robotar, HR, teknik, utveckling, digitalisering, rädslor, möjligheter och mycket annat. Förutom våra egna aktiviter med HR Leadership Mingle och Leadership Lounge hann vi även delta som besökare, och här delar vi med oss av fem spännande medskick från eventet för dig som är intresserad av HR-frågor.

Kommer robotarna att ta våra jobb?

En fråga som är befogad att ställa i den snabba tekniska utveckling som vi lever i. Enligt Danica Kragic, professor inom datavetenskap på KTH, kommer robotar självklart att få en allt större del i samhället. Däremot berättare hon att det finns en del saker som fortfarande är svårt att få en robot att klara av, till exempel att diska. Något som vi människor tycker är ganska lätt, visar sig kräva en rad egenskaper som är svårt för en robot. Roboten Furhat var på plats på stora scenen under hela eventet och enligt hen behöver vi människor inte oroa oss för att Furhat och hens robotkompisar ska konkurrera ut oss människor. ”Vi kommer bara att hjälpa er med det som är tungt, tråkigt eller extremt svårt”. Den som lever får se om Furhat har rätt eller om vi blir utkonkurrerade.

Vi på Careereye väljer att ha en positiv attityd till robotar och framtidens arbetsmarknad. Vi är övertygade om att robotar kommer att ta en hel del jobb från oss, men vi är lika övertygade om att det samtidigt kommer att skapas nya jobb för oss. Vi har bland annat hittat på en rad möjliga nya jobb i framtiden där vi människor kommer att behövas. Vad sägs om robotvårdare, kontrollanter för drönartrafiken, HR-chef för robotar, transparenspsykolog eller big data-doktor? Våra tankar kring det här och våra snygga illustrationer på respektive jobb väckte stor uppmärksamhet under Sime-dagarna och vi fick även möjligheten att prata om det här från stora scenen. Kul!

Kommunikation 4.0

För inte allt för länge sedan kunde du som marknadsförare ha koll på att klockan si och så, på just
den tv-kanalen, var din största målgrupp. De tiderna är sedan länge förbi. Maks Giordano, expert
inom digital innovation inom främst sociala medier, tog upp svårigheterna med marknadskommunikation i den nya tid som är. Hur når man som marknadsförare ut till en målgrupp som ständig är uppkopplade på ett oräkneligt antal sajter och som snabbt kan välja bort allt som verkar ointressant? Enligt Maks Giordano är tricket för att nå ut till framför allt ungdomar, att komma fram till vad du vill säga, och vad målgruppen vill höra. I brytningspunkten mellan de två delarna, skapas relevant kommunikation.

Avstängningsknapp kanske kan minska stressen

Sjuktalen drar iväg när det gäller stressrelaterade sjukdomar. Hur ska vi kunna få stopp på den utvecklingen? Ett sätt kan vara att verkligen kunna stänga av hjärnan. Något som alla som har varit riktigt stressade vet kan vara näst intill omöjligt. Men inte länge till. Adam Haar Horowitz, forskare på MIT, berättade om ny hjärnteknologi som innebär att man med hjälp av teknik kan sätta på, och stänga av hjärnan, efter behov. Hitech bortom vanligt förnuft. Däremot betonade Adam Haar Horowitz att det inte bara är ny revolutionerande teknik som kan hjälpa hjärnan att fungera optimalt. Han lyfte även fram tystnad och mediation som viktiga delar för att hjärnan ska må så bra som möjligt.

Engagemang – framtidens hårdvaluta

lottie-sime

Kommunikationsproffset och Careereyes delägare Lottie Knutson brinner för frågor kring engagemang. På stora scenen under Sime blev hon intervjuad av Ola Ahlvarsson om hur hon ser på det, och vad det innebär på dagens arbetsmarknad. Att det är viktigt att ha engagerade medarbetare är inget nytt. Däremot blir det viktigare och viktigare när konkurrensen, inom allt, hårdnar. Anser du som arbetsgivare att det är upp till medarbetarna att vara engagerade så har du delvis rätt, men du är även ute på farligt djupt vatten.

Den yngre generationen på arbetsmarknaden ställer helt andra krav på arbetsgivare än vad de äldre någonsin har gjort. Även om många av de unga har ett starkt driv och engagemang, vägrar de låta dig som arbetsgivare att slippa undan ditt ansvar. De kräver att de får vara med och fatta beslut, att de blir lyssnade på och respekterade fullt ut. De kräver även att företagets värderingar och moral stämmer överens med det som företaget kommunicerar. Om de inte anser att de får det här hos ert företag, falnar deras engagemang snabbt och de drar vidare till någon annan arbetsgivare. Hur du lyckas locka, och behålla, dina framtida medarbetare hänger alltså väldigt mycket på hur du som arbetsgivare lyckas skapa engagemang.

Förbjudet att köra bil?

Robin Farmanfarmaian, entreprenör inom medicinsk teknologi, höll ett brandtal från stora scenen
där hon utbrast att ”Technology is hope!”. Hon berättade att hon är oerhört entusiastisk inför den
utveckling som sker inom medicinsk teknologi, men även i övrigt. Hon tog bland annat upp
exemplet med utvecklingen inom bilindustrin. För ett antal år sedan var tanken på självkörande
bilar en utopi. Nu är det delvis verklighet och år 2030 tror Robin Farmanfarmaian att det till och
med kommer att vara förbjudet att köra bil i USA.

Om något så självklart som att köra bil kommer att bli förbjudet, vad kommer då mer att bli förbjudet i framtiden? Det kan vara värt att börja fundera på.

PS. Nyfiken på alla 9 framtida jobb som vi pratade om på Sime? På Careereye kan du läsa mer om jobben och se alla fina illustrationer. Ja, du kan även söka jobben om du vill 🙂

Skribent

Tommie Cau är strateg inom digital talangkommunikation och en frekvent bloggare och föreläsare.

Skriv en kommentar