Warning: include_once(/www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 8

Warning: include_once(): Failed opening '/www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/share/pear') in /www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 8
”Det medarbetarna säger om företaget efter två glas vin” – Blogg Careereye

En av talarna på vårt senaste frukostevent var Hieronymus Rony Lutz – delägare och copywriter på Stardust Communication och employer branding-strateg. Rony var också medskapare till en av Sveriges första renodlade employer branding-byråer Coreworkers. Han är även medförfattare till boken ”Employer Branding 3.0 – Nu kan vi inte sminka grisen längre” som släpps under första halvan av 2017.

Rony har lång erfarenhet av kommunikation och marknadsföring och vet vad som krävs för att bygga ett starkt varumärke inifrån och ut. Under en intervju med Careereye delade han med sig av sina spaningar kring hur du som arbetsgivare bör tänka för att stärka ditt employer brand.

Några av de saker som han lyfte fram var att du bör manifestera företagskulturen, ta tydlig ställning genom ett högre syfte med din verksamhet, inse att ingen är perfekt och att den med bäst relationer vinner. Spännande tankar!

Kommunicera inte bara vad, utan förklara även hur

Att manifestera företagets kultur handlar om att få medarbetare att förstå hur de ska göra för att bidra till företagets mål och vilka goda beteenden som krävs för att verksamheten ska kunna ta sig till önskat läge. Rony menar att många företag kommunicerar vad de efterfrågar för egenskaper hos sina medarbetare, men de glömmer att förklara vad de verkligen menar med det.

”Det funkar inte att bara säga att ’Vi ska vara kreativa’. Som arbetsgivare måste du även beskriva vad det konkret kräver av var och en. Det kan du göra genom att till exempel tydligt beskriva tre önskade beteenden för varje roll i företaget. Den beskrivningen ska visa hur ni anser att en person i just den rollen behöver vara, för att vara kreativ på det sätt som ni har tänkt er. Eftersom egenskaper kan tolkas så olika så måste ni vara tydliga med vad ni menar och förväntar er”, förklarar Rony.

Ett brand bygger på ett tydligt stand

När det börjar närma sig jul skänker många företag en slant till någon form av välgörenhet. Det är ju bra för varumärket att signalera att man minsann bryr sig om fattiga barn, miljöförstöringar eller utrotningshotade djur. Eller?

Enligt Rony är svaret solklart: Ja, det är bra att bry sig om sin omvärld, men det räcker inte längre att göra en ansats någon gång per år. Han anser att mångas agerande kring den här typen av frågor, drivs av dåligt samvete, ett utdaterad CSR-tänk, och det håller inte längre.

Du måste som företagsledare våga ta ett ’stand’, ta ställning för något – på riktigt. Det innebär att bestämma vad ni har för riktning och se ett högre syfte med verksamheten. Det räcker inte att berätta att ni är bäst i världen. Ni måste också kunna berätta på vilket sätt ni är bäst för världen.”

Rony anser att alla verksamheter, stora som små, kan och bör ha ett högre syfte. En tydlig riktning. Han påpekar att det inte innebär att man ska mörka att man vill tjäna pengar. Att göra gott är en del av affären men samtidigt som man tjänar pengar, tar man även ansvar för något större än det egna bolaget. Han lyfter fram företag som Tesla och svenska Trine som bra exempel.

”Vi måste skapa en hållbar värld tillsammans och alla kan bidra med något. Det kan till exempel innebära att erbjuda betald föräldraledighet som Spotify har gjort i USA. Det är en självklarhet för oss i Sverige men för medarbetarna i USA är det en stor grej. Ett annat exempel kan vara ett spelföretag som tar tydligt ansvar för ett hållbart spelande genom att sätta en maxgräns för insatsen”, säger Rony.

Men om man nu tar ett tydligt ”stand”, riskerar man då inte som företag att tappa kunder som inte håller med en om just det ställningstagandet? Jo kanske, men enligt Rony har företag inte det valet idag.

”Det går inte att backa eller fega ur på grund av risken att eventuellt tappa några kunder som inte håller med dig i ditt ställningstagande. Som företagare måste du ta ett ’stand’. Det är en ren överlevnadsstrategi. Vi måste tillsammans göra allt vi kan för att bygga en hållbar värld. Klockan är ’fem-i-tolv’ när det gäller miljön och en massa andra områden. Det finns inte tid att tveka längre”, säger Rony och fortsätter:

”Dessutom är det viktigt att inse att ni kan få nya kunder och tjäna mer pengar genom att ta tydlig ställning.”

Nobody’s perfect

Nej, att ingen är perfekt vet vi ju egentligen. Ändå vill många av oss gärna framstå som felfria. Det gäller personer, men även företag. Rony vill slå ett slag för att fimpa fasaden och istället våga spegla verkligheten som den är. Det är nämligen inte trovärdigt att vara bra på allt. Dessutom vill den beresta och ifrågasättande flock av digitalister som nu strömmar in på arbetsmarknaden, vara med och fixa det som inte är perfekt, menar Rony.

”Äkthet säljer. Våga var transparent och visa skönhetsfläckarna. Alla, såväl människor som bolag, har fel och brister. Att våga visa det skapar förtroende. Att försöka gömma undan det ger istället motsatt effekt när sanningen kommer fram, vilket den ofta gör.”

Bäst relationer tar hem spelet

Relationer, relationer, relationer. Allt är relationer och Rony är övertygad om att verksamheter som odlar starka relationer, tar hem spelet om talangerna och kunderna. Frågan är hur man lyckas skapa bra relationer med alla som kan påverka varumärket? I den transparenta värld vi lever i så kan alla få information, från alla möjliga håll, om ditt företag och sedan sprida sina åsikter i massor av forum och kanaler. Det innebär i praktiken att vem som helst kan påverka ert varumärke. Utifrån det behöver du alltså vårda relationer med alla möjliga, överallt, hela tiden. Till exempel med dem som inte får jobbet. Se bara på omkramade arbetsgivaren Skatteverket som sköter relationen exemplarisk – även med dem som inte får jobben som utlysts av dem.

Men frågan är hur företag ska hinna att vårda alla relationer hela tiden?

”Det går ju självklart inte, men då gäller det att påverka där man kan. Insikten är att allt vi gör och säger som företag, påverkar vårt varumärke. Några som du enkelt kan nå ut till och skapa bra relationer med är dina medarbetare. Det kostar inget extra och de finns redan på plats. Dessutom är det så att vad de säger om företaget anses ha hög trovärdighet.”

Rony lyfter fram en person som han anser har förstått vikten av skapa bra relationer med sina medarbetare. Det är Anita Roddick, grundare av Body Shop. Hon ser bolagets medarbetare som de viktigaste kunder. Genom att göra det kan bolaget, med relativt små medel, skapa goda relationer med de som påverkar omvärldens bild av företaget allra mest.

När vi under intervjun pratar om betydelsen av vad medarbetare tycker, kommer vi osökt in på vad Rony anser om Careereye, med tanke på vår omdömestjänst? Tack och lov är han väldigt positiv och ser vår omdömes-widget som ett sundhetstecken.

”Jag blir lycklig över att Careereye finns för det är ett ‘moment of truth’. Vi har pratat om transparens så länge. De företag som har jobbat med de här frågorna, har verkligen ett momentum. Se på IKEA som är en oerhört attraktiv arbetsgivare som till och med har ’hangarounds”, säger Rony.

När vi avslutningsvis pratar vi om vad employer branding verkligen handlar om, menar Rony att det handlar om trovärdighet, förtroende och verklighet – hur ett företag är, på riktigt. Det innefattar många olika frågor men om man kokar ner det så konstaterar Rony att essensen är ganska enkel:

Employer branding är vad människor säger om ett företag efter två glas vin.”

Tänkvärda ord att ta med sig på vägen!

Vill du läsa en mer utförlig definition av employer branding kan vi rekommendera det här inlägget.

Skribent

Sofia är vår Customer Success Manager. Det innebär att hon, och övriga i hennes team, gör allt för att maxa våra kunders värde av Careereyes tjänster. Hennes breda kompetens inom bland annat marknadsföring, kundvård, pr, journalistik, information och kommunikation gör att hon kan stötta oss, och våra kunder, inom en rad viktiga områden. 

Skriv en kommentar