Warning: include_once(/www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 8

Warning: include_once(): Failed opening '/www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/share/pear') in /www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 8
Ett starkt employer brand avgörande vid arbetskraftsbrist – Blogg Careereye

I måndags släppte Stockholms Handelskammare en undersökning där det ekonomiska läget hos bland annat företag mäts. Den visar att konjunkturen i Stockholm är starkare än normalt och att arbetskraftsbristen är den högsta sedan mätningarna startade för tio år sedan.

Vad arbetskraftsbristen innebär

Företag i Stockholm vill växa och antalet anställningar fortsätter att öka under andra kvartalet 2017 och framtida nyanställningar förväntas öka. Det som blir ett problem för företag i vissa branscher är bristen på kvalificerad arbetskraft.

För de personer som besitter den kompetens det är hög efterfrågan på innebär det en god förhandlingsmöjlighet. De kan ställa högre krav på arbetsgivaren de har idag och potentiella arbetsgivare som vill anställa personerna.

Ditt employer brand är din konkurrensfördel

När arbetskraftsbristen är hög kan företag anställa personer med rätt kompetens från utlandet, men rapporten visar att de höga lägenhetspriserna i Stockholm gör det svårt att rekrytera personer från ett annat land.

Det är också viktigt att människor vidareutbildar sig inom de yrken där arbetskraftsbristen är som högst. Men det är något företagen har svårare att påverka när de behöver kvalificerad kompetens nu.

När det finns brist på kvalificerad arbetskraft är det otroligt viktigt för företag att ha ett starkt employer brand. Det är den viktigaste konkurrensfördelen de har och ökar chanserna till att attrahera och behålla den kompetens som många företag efterfrågar. Läs gärna vårt förra blogginlägg där vi skriver om hur företag skapar ett autentiskt employer brand.

Har ni personer som besitter den kompetens som blir allt mer eftertraktad är det avgörande att dessa medarbetare trivs och stannar på företaget. Om dessa personer slutar hos er kommer det blir svårt, och troligen kostsamt, att hitta en ersättare med samma kompetens. Om ni är ett företag i en tillväxtfas och behöver anställa personer med kompetens som det är brist på, är det om inte ännu viktigare med ett starkt employer brand. Ska ni försöka locka över en person som sitter på en bra position idag krävs att ert arbetsgivarerbjudande är bättre än det personen har idag.

Människor med efterfrågad kompetens vet om att de är eftertraktade och kommer se sig om efter andra spännande företag i branschen. Har ni ett positivt rykte och ett employer brand som lockar dessa personer ligger ni väldigt bra till. Det finns många fler fördelar med ett starkt employer brand.

Hämta guiden: medarupplevelse som employer branding-verktyg

 

Skribent

Lina är nyast i marknadsteamet och arbetar som Social Media & Content Manager. Hennes roll innebär att hon ansvarar för innehållet i våra sociala kanalerna så som blogg, Facebook, Twitter och Linkedin. Lina har lång erfarenhet av att arbeta med sociala medier som ett employer branding-verktyg.

Skriv en kommentar