Warning: include_once(/www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 8

Warning: include_once(): Failed opening '/www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/share/pear') in /www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 8
Fel karriärval? Byt karriär med en femårsplan – Blogg Careereye

Nästan 70% av alla arbetande svenskar har gjort bytt karriär minst en gång. Ju längre in i arbetslivet vi kommer, desto tuffare blir det att byta. Det är inte enkelt att byta karriär, därför kan du ta hjälp av Careereyes femårsplan:

Fem år kvar:
Du vet ofta vad du inte vill göra. Det är svårare att veta exakt vad du vill göra. Initialt handlar det om att fokusera och fundera ut vilka uppgifter du gillar att göra mest, och den miljö du trivs bäst i.

Om du har barn och familj kommer dessa påverkas av ditt nya karriärval, diskutera därför dina idéer och tankar med dem.

Skapa en tidslinje där du går igenom möjliga steg och framtidsutsikter. Behöver du studera vidare? Vad kostar det? Finns det stora jobbmöjligheter i ditt nya karriärval?

Fyra år kvar:
När du hittat en ny karriär eller industri måste du undersöka så att den passar dig. Hitta människor som jobbar inom området och fråga efter information, sök upp företag inom området på Careereye.se och läs vad anställda säger om hur det är att jobba där.

Två till tre år kvar:
Nu är det dags att börja lära och utbilda dig inom området eller rollen du vill nå till. Det kan handla om en ren formell utbildning som exempelvis sjuksköterska, eller mindre strukturerade kurser online för att bli certifierad inom ett speciellt program.

Utbildningen behöver inte vara lång, men om det krävs heltidsstudier under en längre period måste du planera detta ihop med din familj för att få allting att gå runt rent ekonomiskt. Ta reda på om jobbet kräver en akademisk utbildning eller om det räcker med andra kvalifikationer.

Ett år kvar:
Nu börjar det bli dags att söka jobb, vilket kan ta ett tag. Hur presenterar du ditt nya jag? Skriv om ditt CV så att det passar din nya inriktning, uppdatera din LinkedIn-profil och börja leta jobb via exempelvis Careeereye.se. Börja tänka på vad som kan komma upp på arbetsintervjuer och förbered svar på varför du valde att byta karriär.

Det är viktigt att du är prestigelös och inte tror att din gamla karriär kommer hjälpa dig i din nya. Bara för att du lyckats inom ett annat område betyder det inte att du lyckas i ditt nya. Därför är det viktigt att vara ödmjuk och istället försöka lyfta fram vad i din tidigare karriär som kan hjälpa dig i din nya.

Är du tillräckligt dedikerad och villig att lyckas kommer det inte bli några problem att göra en helvändning och börja på en helt ny karriär. Det är upp till dig!


Läs vilka arbetsgivare som är högst rankade inom ditt nya område och sök jobb som kan gynna din nya karriär

Skribent

Careereye Team är blandade bidrag från flera av oss som jobbar på Careereye.

Kommentarer avstängda.