Warning: include_once(/www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 8

Warning: include_once(): Failed opening '/www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/share/pear') in /www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 8
Framtidens jobb: Minneskirurg eller Robot Resource Manager? – Blogg Careereye

På Healthy Business-konferensen i Stockholm den 6 oktober utforskades hälsa, ledarskap och arbetsliv i en allt mer komplex värld. Vi på Careeereye var på plats för att prata om nästa generations jobbmarknad och varför vi inte behöver vara så oroliga för jobben som försvinner i spåren av digitaliseringen. Istället kommer det finnas andra karriärvägar. Här listar vi 14 nya jobb det kommer vara hög efterfrågan på när automatiseringen och robotar tar över!

En annorlunda talangmarknad

Som ledare och HR-chef behöver man vänja sig vid en annorlunda talangmarknad framöver. Vi ska inte bara förbereda oss för nästa generations talanger, med nya krav och idéer om arbete, vi ska även förbereda nästa generationens jobb och nya sätt att hitta dem.

Visst, många av dagens jobb kommer snart försvinna, cirka 50% enligt bedömare. Men det behöver inte vara anledning till oro. Dels för att jobben byts ut till nya, dels för att nästa generation jobbsökare kanske inte ens vill ha dagens jobb. När Ungdomsbarometern och andra experter frågar unga vad de vill få ut av arbetslivet är svaret ofta att man vill ha kul och ständigt utvecklas. En del av jobben som väntas försvinna kanske är sådana som vi inte kommer sakna, trots allt.

Topplista på framtidens jobb

Här är topplistan som vi presenterade idag på Healthy Business. Något som lockar till karriärbyte?

 • Algoritm-tämjare: När algoritmer allt mer styr livet omkring oss behövs personer som kan skapa ordning och reda i algoritmer som spårar ur.
 • RR Manager (Robot Resource Manager): Nya tidens HR-chef när arbetskraften byts från människa till robot.
 • Produktivitetsrådgivare: Kommer ge rådgivning kring allt från välmående till time management för att se till att arbetare kan bevisa sitt värde för arbetsgivare.
 • Big data-läkare: Big data har redan fått stort inflytande och inte minst inom sjukvården kommer det behövas en helt ny typ av läkare som behandlar patienter baserat på personlig data.
 • Fritidsledare för vuxna: När robotar och automatisering löser allt mer arbetsuppgifter kommer vi få mer fritid som vi inte alltid vet vad vi ska göra med.
 • Drönarpiloter/trafikledare: När drönare kommer att lösa allt mer i vår vardag, inte minst leveranser, behövs piloter och trafikledare som kan navigera och styra ett allt tjockare luftrum.
 • AI bibliotekarie: När artificiell intelligens hjälper oss att tanka hem all typ av kunskap genom en chip kopplat till hjärnan kommer vi behöva hjälp med att välja vilken kunskap vi ska tanka hem från ett närmast oändligt bibliotek.
 • VR (Virtual Reality) Optiker: När vi spenderar allt mer tid bakom VR-glasögon kommer vi behöva optiker att gå till för att fixa glasögonen, gör rätt inställningar och undersöka ögonen. Bra business för nästa generations optikerkedja.
 • Transparens-terapeut: I en värld av total öppenhet och transparens kommer dagens chefer och ledare regelbundet gå till en ny typ av terapeut för att gråta ut.
 • Hjärn-defragmenterare: När alla minnen går att placera på externa hårddiskar behöver många hjälp med att sortera och rensa ut vad som faktiskt finns var.
 • Minneskirurg: När vi väl kan ta bort dåliga minnen och destruktiva beteenden kommer efterfrågan på läkare med denna specialister att öka lavinartat.
 • Nostalgiker: I en allt snabbare framtid där vi lätt glömmer dåtiden kommer det finnas nostalgiker som hjälper människor inreda sina hem och liv efter hur det var ett specifikt årtal. Blir nog en kombo mellan inredare och terapeut.
 • Robotvårdare: Om vi kommer att ha robotar behöver vi ha personer som ser till att robotarna mår bra på alla sätt, någon måste t.ex. pollera dem.
 • Personlig Gamification Expert: Vi kommer vara vana att allt ska vara roligt och lättuggat att ingen klarar av att göra det tråkiga vi fortfarande behöver göra. En personlig gamification expert tar sig an dina tråkiga uppgifter och gör det till en lek.

Mer inspiration för framtida jobb hittar du på bland annat Futuristspeaker, Cheatsheet, Business InsiderMashable och Gizmodo.

//Tommie Cau

Skribent

Tommie Cau är strateg inom digital talangkommunikation och en frekvent bloggare och föreläsare.

Kommentarer avstängda.