Warning: include_once(/www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 8

Warning: include_once(): Failed opening '/www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/share/pear') in /www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 8
Höjdpunkter från Nordic Recruitment Day 2017 – Blogg Careereye

Förra veckan var det dags för årets upplaga av Nordic Recruitment Day i Köpenhamn. I år var det så många som 300 deltagare och det gör konferensen till den största inom rekrytering i Skandinavien. Temat var ”Recruitment & Technology” och dagen var fylld med intressanta föredrag från experter på området, här har vi sammanfattat ett axplock av dessa.

Nicolas Blier-Silvestri (Unity) – Hur du bygger ett starkt rekryteringsteam från grunden

År 2015 var Unity över 350 anställda på 10 kontor runt om i världen. Då hanterades 90% av allt rekryteringsarbete av externa byråer. För att hitta de bästa talangerna, ha full kontroll och effektivisera rekryteringsprocessen ville de bygga upp sin interna rekryteringsorganisation. Nicolas berättade om deras resa och framgångsnycklar för att bygga ett effektivt rekryteringsteam globalt. Idag är Unity över 1500 anställda och vi kan inte säga annat än att Unity har lyckats.

Key takeaways från presentationen:

 • Unity började med att sätta upp mål för rekryteringsteamet.
 • Företaget har ett relativt okänt varumärke och slåss om samma kandidater som jättarna Apple och Google. Rekryteringsteamet ändrade därför sättet att nå ut till kandidater för att attrahera dem, och i förlängningen få drömkandidaterna att söka deras lediga tjänster.
 • Ett begrepp som myntades i den nya rekryteringsstyrkan var att arbeta ”glocal”. Det betyder att Unity ska ha ett globalt arbetssätt och effektivisera genom att ha samma processer i alla länder, men ha i åtanke att alla marknader skiljer sig åt och att vissa anpassningar måste göras.
 • Mätpunkten för rekryteringsteamet blev längden det tar att anställa en person och inte hur många kandidater rekryteraren har varit i kontakt med, kvalité framför kvantitet.
 • Framgångssagan för ett internt rekryteringsteam ligger i att anställa personer som tillsammans blir ett bra team. Det gäller att få ihop alla pusselbitar.
Nordic Recruitment Day Nicolas Blier-Silvestri
Nicolas Blier-Silvestri

Kita Kitti (Solita) – Teknik och datalösningar i rekryteringsstrategin

Solitas rekryteringsteam består av rekryteringscoacher som är ansvariga för att hitta talanger. Teamet använder sig av teknik och data för att attrahera kandidater och automatisera processer.

Key takeaways från presentationen:

 • På Solita använder rekryteringsteamet programmen Trello och Slack för att automatisera processer internt och för att ha en transparent kommunikation med alla på företaget om vad som händer på avdelningen och vilka rekryteringar som är på gång.
 • Genom att använda sig av chattprogrammet Slack får teamet in många kandidater från tips av medarbetare. Externt använder de sig av content marketing för att attrahera kandidater.
 • Att annonsera i sociala medier är väldigt effektivt för Solita, och det är den enda kanalen de använder för att annonsera lediga jobb. Via sociala medier når de relevanta kandidater, aktiva som passiva, och får ett högt antal visningar per annons.
 • För att samla in feedback från kandidater har de ett automatiserat flöde där kandidaterna får lämna feedback vid tre tillfällen av rekryteringsprocessen. All information samlas sedan i ett datasystem.
Nordic Recruitment Day Kati Kitti
Kati Kitti

Elin Oberg (Elinoberg.com) – Framtidens rekrytering heter Recruitopia

Endast genom att ändra sättet vi arbetar med rekrytering, våra processer, kan vi få ett annat resultat. Elin menar att vi måste se rekryteringsprocessen med helt nya ögon, annars sker ingen förändring.

Key takeaways från presentationen:

 • Ta fram en strategi för er rekryteringsprocess där ni har kandidatupplevelsen i fokus.
 • Tänk inte på rekryteringsprocessen som linjär, tänk istället att den kan ta andra vägar och behöver ta andra vägar för att möta kandidaternas behov.
 • Var proaktiva, fördomsfria, transparenta och få kandidaterna att känna att de har kontrollen.
 • Mappa upp era kandidater i candidate personas, de personer som kommer vara framgångsrika på ert företag. Var finns dem, vad är de intresserade av och hur ska ni nå dem.
 • Kandidater litar inte på rekryterare längre, de vill ha information som de är intresserade av, information som hjälper dem att ta beslut. Tänk på kandidatupplevelsen och hur ni kommunicerar med era kandidater.
 • Använd er av ny teknik i rekryteringsprocessen, var inte rädda! Det finns många bra verktyg som kan effektivisera ert arbete.
Nordic Recruitment Day Elin Oberg
Elin Oberg

Summering av dagen

En röd tråd genom dagen var att alla i någon form pratade om att rekryterare måste se över sina rekryteringsprocesser, att inte fastna i rutiner. Vi är vana att arbeta på ett visst sätt men måste våga ändra i våra processer. Vi kan inte förändra våra resultat om vi inte förändrar sätten vi arbetar på. Företag har ständig omvärldsbevakning för att se vad som är på gång. De tar in ny teknik, ser över sina försäljningsprocesser och vilka produkter eller tjänster man ska erbjuda – men rekryteringsprocessen rör man inte.

Det finns mycket att vinna på att se över sina processer, ta in ny teknik för att effektivisera och skala ut delar av processen. Se inte rekryteringsprocessen som en linjär process från A till B utan arbeta agilt, var flexibla för att kunna ändra och anpassa processen om det behövs.

En del i rekryteringsprocessen som det pratades mycket om, och som blir allt viktigare, är hur vi ska kommunicera med kandidaterna. Har man inte ett välkänt varumärke gäller det att kommunicera med innehåll som väcker intresset hos kandidaterna, och då måste man veta vilka kandidater man vill åt och vad som intresserar dem.

Ett genomgående tema som flera talare berörde var vikten av att sätta upp mål och mäta rekryterings- och employer branding-insatser. Vi har tagit fram en guide på ämnet, ladda gärna ner den.

hämta vår guide: 7 employer branding KPI:er ni måste mäta

Skribent

Lina är nyast i marknadsteamet och arbetar som Social Media & Content Manager. Hennes roll innebär att hon ansvarar för innehållet i våra sociala kanalerna så som blogg, Facebook, Twitter och Linkedin. Lina har lång erfarenhet av att arbeta med sociala medier som ett employer branding-verktyg.

Skriv en kommentar