Warning: include_once(/www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 8

Warning: include_once(): Failed opening '/www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/share/pear') in /www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 8
Maxa förtroendet med dina medarbetare – Blogg Careereye

Det var en fullsatt morgon under frukostseminariet på temat “Maxa förtroendet – gör medarbetarna till era bästa influencers”, som vi arrangerade tillsammans med Comprend och Smarp. För dig som missade chansen får du här en blandning av det bästa från morgonen. Du kan även se fler bilder här och hela presentationen här.

Lyckas internt först – sen externt

Lars Ingerslev, VP International Sales & Business Development på Smarp

Lars Ingerslev på Smarp, inledde med att sätta kontexten för dagen – vi lever i en tid där folks åsikter driver vårt agerande. Det är så det fungerar i företag idag, och när endast 17% av medarbetare är engagerad på på sina jobb (globalt) finns en tydlig utmaning för företag som vill behålla och rekrytera medarbetare. Hur ser vi till att våra kollegor är uppdaterade och engagerade?

Folk idag förväntar sig att informationen ska hitta dem. “Det ska ni se till – hur skapar ni informationsflöde som hittar medarbetarna?” Slack var ett exempel, som löser ett sätt att kommunicera enkelt och intuitivt.

“Du får inget ambassadörskap om du inte har bra internkommunikation”, var Lars tydlig med. “För att lyckas externt behöver ni lyckas internt först.”

Detta får folk att dela

Sara Hernandez, Client Director på Comprend

Att skriva bra, kvalitativt innehåll är en sak, men hur skapar vi innehåll som får våra kollegor att vilja sprida det vidare? Sara Hernandez på Comprend lyfte upp svårigheterna med att nå ut i det konstanta flödet. När de flesta sociala medier testar olika algoritmer för vad som når ut till följare ställs högre krav på relevans och kvalitet för att lyckas.

Så vad får folk, och i det här fallet medarbetare, att vilja dela innehållet från ett företags kanaler? Från de case Sara arbetat med var det tydligt att de inlägg som handlar om människor själva, där de står i centrum, fick störst genomslag. Generellt vill människor uppnå något av följande när de sprider innehåll i sociala medier:

  • Stärka relationer
  • Roa och underhålla
  • Status och erkännande
  • Visa på engagemang

Case från Skanska – 30 000 nyrekryteringar till 2020

Caitriona O’Connor, Global Social Media Manager på Skanska

Caitriona O’Connor, Global Social Media Manager på Skanska, delade med sig av både strategiskt tänk och praktiska knep för att lyckas med något som är centralt för deras framgång – att attrahera och behålla medarbetare. De har också det ambitiösa målet att att rekrytera 30 000 anställda till 2020, och sociala medier har en central roll i detta.

Rekrytering brukade vara en reaktiv process, men har skiftat till att vara proaktiv. Sociala medier erbjuder fantastiska möjligheter att vara just det och möta målgruppen där de befinner sig. Ett exempel från Caitriona var att se på talanger utifrån communities. Letar du efter hantverkare kan Facebook vara bästa kanalen, på Linkedin hittar du ingenjörer och för att nå nyexaminerade praktikanter kan Snapchat vara mer relevant.

En utmaning för just Skanska är att få ett industriellt företag att uppfattas som attraktivt. Där är medarbetarna deras största marknadsföringsmöjlighet. “Employee Advocacy handlar inte om att sätta ord i munnen på anställda och visa upp dem på Skanskas Facebook-sida”, var Caitriona tydlig med. Det handlar om att visa, via medarbetare, att de är ett värdedrivet företag.

Att utnyttja det stora nätverk som anställda har en del i detta. 15 745 anställda på Linkedin innebär ett nätverk av direkta kontakter på 1 196 466 personer. När medarbetare delar innehåll ger det effekt.

Konkreta tips från hur Skanska arbetar

  1. Ta ledning i viktiga områden. Vissa nyckelroller publicerar artiklar på Linkedin, i ämnen relevanta för Skanska.
  2. Hjälp anställda att förstå sociala medier. De arbetar med Smarp, där medarbetare kan dela Skanskas uppdateringar och tävla mot sina kollegor.
  3. Täcka alla beröringspunkter. “Alla anställdas Linkedin-profiler är en plats för personer att utforska vårt arbetsgivarvarumärke”.
  4. Var mänsklig. Skanska har kontot WeAreSkanska på Instagram, med ambitionen att alla ska kunna hitta en person de relaterar till i flödet.

Caitriona avslutar med att konstatera att förtroende är vår tids valuta, att “fake it till we make it” inte är ett alternativ och att det är bäst att börja sitt proaktiva employer branding-arbete med att inkludera dem som vill vara med – sedan kommer det sprida sig.

Avslutande panel med Maria Z Furenmo och Lottie Knutson

Maria Z Furenmo, HR-direktör Svenska Spel, och Lottie Knutson, Kommunikationsstrateg & styrelseproffs, Tommie Cau, vice vd Careereye

Vi avslutade morgonen med en intressant paneldiskussion. Maria Z Furenmo, HR-direktör Svenska Spel, och Lottie Knutson, kommunikationsstrateg & styrelseproffs, deltog och samtalet modererades av vår egen Tommie Cau.

Panelen fortsatte i samma anda som resten av morgonen, med att förtroende kommer inifrån, och var överens om att employer branding inte är ett väsen vid sidan av. Varumärke och arbetsgivarvarumärke är idag samma sak.

Tommie lyfte upp det senaste från barometern Edelman Trust, där det är ett tydligt trendskifte i vem som är mest trovärdiga från ett företag – medarbetaren har tagit över rollen från vd.

Att skicka vissa roller på mediaträningar är vanligt, men Maria tror det kommer bli vanligt med “bootcamps” där alla medarbetare övas i att kunna uttala sig.

“Vi behöver inte vara så rädda för imperfektion”, var budskapet från Lottie. Att öppna upp är något som ger trovärdighet.

“Jobba inte bara med Ken och Barbie.”

 

Skribent

Careereye Team är blandade bidrag från flera av oss som jobbar på Careereye.

Skriv en kommentar