Warning: include_once(/www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 8

Warning: include_once(): Failed opening '/www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/share/pear') in /www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 8
Så mycket kostar en felrekrytering – Blogg Careereye

Att anställa nya medarbetare kostar. Annonsering och rekryteringsprocesser bidrar till notan, liksom introduktion av den nyanställde. Men en lyckad anställning bör ses som en investering som kan lyfta verksamheten och generera avkastning under lång tid. Dessvärre kan en felrekrytering åstadkomma det rakt motsatta. Få saker kostar så mycket för ett företag som att anställa fel person.

Det är inte helt lätt att sätta en exakt siffra på kostnaden för en felrekrytering. Beroende på tjänst och företag varierar det hur fel det blir och hur lång tid det tar att åtgärda problemet. En studie räknade ut att snittkostnaden för en felrekrytering av en medarbetare på ett litet privat svenskt företag hamnade på runt 700 000 kronor. Rör det sig om chefer och specialister kan notan för ett rekryteringsmisstag landa på miljonbelopp. Det har uppskattats att felrekryteringar kostar svenska företag tiotals miljarder kronor varje år. Troligtvis är siffran ännu högre.

Den dolda kostnaden för felrekrytering

Som om inte den prislappen vore illa nog så tillkommer betydligt fler kostnader som är svårare att mäta i kronor och ören. Fel person kan ställa till stor skada när det kommer till effektivitet, moral och gruppdynamik på ett företag. Att vara oengagerad brukar smitta av sig, och dålig attityd hos en felrekryterad kan snabbt sprida sig till flera andra i personalen. Rör det sig dessutom om en chef så påverkar det dåliga ledarskapet en hel grupps produktivitet och motivation. En felrekryterad person blir även en stor belastning för sin chef, som ständigt måste bryta in för att kontrollera, korrigera och eventuellt omdelegera. Detta är något som stjäl mycket tid från det ordinarie arbetet, och bromsar upp övriga projekt. I slutändan skadar det företagets handlingskraft och tillväxt.

När en anställd inte klarar av att fullgöra sina uppgifter på ett tillfredsställande sätt får andra rycka in och städa upp eller göra om det som inte blev rätt. Detta är något som skapar irritation och frustration, och kanske även utbrändhet, eftersom redan fullbelastade anställda tvingas ta på sig ytterligare uppgifter. För en del kan felrekryteringen utlösa ett missnöje, och bli en anledning till att ifrågasätta ledningens omdöme och tvivla på företagets ledarskap. I slutändan kan det hela resultera i behov av konflikthantering, missnöjda kunder och personalflykt. Felrekryteringar skadar därmed företagets employer brand och i förlängningen framtida rekryteringar.

Orsaker till felrekrytering

Man uppskattar att var tionde rekrytering i Sverige misslyckas. Varför blir det fel så pass ofta? Orsakerna är ofta flera. Det kan bero på att man varit otydlig i vem det är man behöver till jobbet, och skapat en otillräcklig kravprofil som försvårar rekryteringen. En del gånger är det bråttom att tillsätta tjänsten, och man ger inte processen att hitta rätt kandidat den tid den behöver. Kanske fokuserar man för mycket på kompetensbilden och glömmer bort om personen verkligen passar in på företaget med dess värderingar och kultur. Alternativt anställer man någon som är överkvalificerad och som väljer att snart söka sig vidare.

Ett stort problem som dock många företag drabbas av är att hitta rätt kompetens. Idag är det en kamp om talangerna, och långt ifrån alla företag vet hur man ska hitta och attrahera dem på en arbetsmarknad som förändrats mycket på kort tid. Ska man nå ut till rätt personer, och övertyga dem om att man är rätt arbetsplats för dem, behöver man jobba på att förmedla en tydlig, ärlig och attraktiv bild av företaget som arbetsgivare. Med ett starkt varumärke blir det lättare att hitta den perfekta medarbetaren till tjänsten, och undvika kostnader av en felrekrytering.

Undvik felrekrytering genom att:

  • Var tydlig med vem du söker.
  • Ge processen den tid den behöver.
  • Fokusera inte bara på kompetens.
  • Kommunicera ditt employer brand.

hämta vår guide: 7 employer branding KPI:er ni måste mäta

Skribent

Lina är nyast i marknadsteamet och arbetar som Social Media & Content Manager. Hennes roll innebär att hon ansvarar för innehållet i våra sociala kanalerna så som blogg, Facebook, Twitter och Linkedin. Lina har lång erfarenhet av att arbeta med sociala medier som ett employer branding-verktyg.

Skriv en kommentar