Warning: include_once(/www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 8

Warning: include_once(): Failed opening '/www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/share/pear') in /www/webvol1/gk/8blx9aqxfbnr8i2/blogg.careereye.se/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 8
Tips till dig som får automatiska nej-tack mail när du söker jobb – Blogg Careereye

Eva

Vad händer egentligen när vi fått nej från ett jobbsök efter att arbetsgivaren sägs spara ditt CV för eventuella framtida tjänster? Slängs det eller sparas det och hur går jag vidare? 

”Tack för din ansökan, dessvärre måste vi meddela att vi gått vidare med andra sökande men vi kommer att spara ditt CV om något annat jobb skulle dyka upp, lycka till…”

Som arbetssökande hamnar troligtvis detta meddelande i inkorgen någon eller några gånger under tiden du söker jobb. Men vad innebär det egentligen? Är det en fras som innebär att du kan förvänta dig att bli kontaktad igen av företaget eller handlar det mer om att att företaget vill säga nej på ett trevligare och mer hoppfullt sätt? Skulle man kunna säga att arbetsgivaren inte är ärlig eller är det en bra övergång från ett tråkigt besked för att man inte ska bli alltför besviken?

En del påstår att mindre företag oftare håller kvar i cv:n som de tycker har potential, men för en annan tjänst än den som är sökt. Det kan bero på att mindre företag tar längre tid på sig under en rekrytering för att hitta rätt personer från start för att exempelvis kunna expandera snabbare. Stora företag däremot är det inte lika många som hänger kvar i cv:n, enligt källor. Det kan bero på att större företag snabbt rensar ut cv:n som de inte tycker passar för den tjänst som är sökt, och att dom inte har tid att spara undan cv:n då dom kan få in väldigt många.

En del påstår att en svårtolkad text kan göra att du sätter upp högre krav på dig själv som kan leda till prestationsångest och stress, som kan vara en dålig kombination när man söker jobb. Tro på dig själv och att du kommer att kunna göra karriär inom ditt område om du verkligen tror på dig själv, samt att kunna gå vidare från ett tråkigt besked som får dig att kanske backa tillbaka några steg.  (Är du redo för att ta nästa steg i din karriär? kanske är du intresserad utav att arbeta med teknik eller som ingenjör? Välkommen in och titta in våra nya tjänster)

TIPS på hur du tar dig i kragen och går vidare efter att ha fått ett nej:

  • Be om feedback är alltid smart att göra efter du blivit nekad ett jobb. Fråga vad du kunde gjort bättre utifrån prestation och vilka intryck du gav under rekryteringsprocessen.
  • Se ett nej som någonting positivt eftersom du inte vet i vilket sammanhang du kan stöta på personen du blivit intervjuad av. Varje möte är en chans att utvidga sitt kontaktnät och skapa nya relationer.
  • Läs på mer om företaget du söker för att vara påläst och uppfattas som professionell när du skriver din ansökan och var beredd om du skulle bli kallad på intervju
  • Hantera ett nej snyggt så att en rekryterare får ett bra intryck av dig och vill fortsätta hjälpa dig i jobbsökandet eller vid framtida rekryteringar.
  • Se över ditt CV och se över så att det beskriver dig väl om vem du är, vad du presterat samt vad du kan erbjuda företaget.

 

 

Skribent

Careereye Team är blandade bidrag från flera av oss som jobbar på Careereye.

Kommentarer avstängda.